De behandeling van uw klachten en problemen, kent een voortraject. Dit traject start met verwijzing en aanmelding en eindigt met intake en advies.
Verwijzing
Doorgaans vindt aanmelding plaats op verwijzing van uw huisarts, die samen met u vaststelt dat uw klachten een psychische oorsprong hebben en onvoldoende zijn verminderd ondanks de geboden hulp van de huisarts zelf of zijn praktijkondersteuner.
Bij lichte tot matig ernstige, enkelvoudige psychische problematiek, zal de huisarts u doorverwijzen voor behandeling binnen de Basis GGZ (BGGZ). Bij ernstige, meervoudige psychische problematiek, zal u worden verwezen naar de Specialistische GGZ (SGGZ). Bij praktijk ‘In gesprek’ kunt u terecht voor behandeling binnen zowel de BGGZ als de SGGZ.
Om in aanmerking te komen voor vergoeding van de kosten van het gehele behandeltraject, vanaf aanmelding tot afsluiting, is een geldige verwijsbrief vereist. In deze brief dient specifiek vermeld te staan voor welke zorg u wordt verwezen (BGGZ of SGGZ) en aan welke diagnose wordt gedacht. De meeste diagnoses komen in aanmerking voor vergoeding, maar een aantal niet.
Aanmelding
In het geval u zich wilt aanmelden of wilt overleggen over een aanmelding, kunt u contact opnemen met de behandelaar van uw keuze. Contactgegevens en bereikbaarheid van iedere behandelaar is hier terug te vinden.
Na aanmelding vindt telefonisch contact plaats waarin we kennis maken en kort stil staan bij uw klachten, verwachtingen en mogelijkheden. Indien passend en gewenst wordt een afspraak gemaakt voor een intake binnen de praktijk.
Intake
Binnen het intakegesprek wordt nauwkeurig in kaart gebracht welke klachten en problemen u ervaart, sinds wanneer u hier last van heeft en wat u heeft geprobeerd om uw klachten het hoofd te bieden.
Om te onderzoeken wat een rol speelt in het ontstaan en voortduren van de klachten en problemen, wordt aansluitend nagegaan hoe uw leven als kind en adolescent is verlopen en hoe het met u als volwassene gaat op het vlak van relaties, werk en lichamelijke gezondheid.
Tenslotte wordt stil gestaan bij wat u graag zou willen bereiken binnen de behandeling en wat u hierin verwacht van de behandelaar. Bij dit laatste vraagstuk worden, indien van toepassing, ook de ervaringen en effecten van eerdere behandelingen meegenomen. Ter ondersteuning en verdieping van de intake kan worden gewerkt met vragenlijsten.
Advies
Na de intake vindt een adviesgesprek plaats waarin de diagnose en de behandelmogelijkheden met u worden besproken. Wanneer de behandelaar u een passend aanbod kan doen en u akkoord bent met de diagnose en het behandelvoorstel, zal de behandeling van start gaan.
Soms komt naar voren dat u bij ons niet op de juiste plek zit. De behandelaar zal dan met u meedenken over andere behandelmogelijkheden.
Uw verwijzer ontvangt met uw toestemming een brief met een samenvatting van de (beschrijvende) diagnose en het behandeladvies.