In gesprek zijn

Na overeenstemming binnen het adviesgesprek, start de behandeling. Binnen dit traject spelen het behandelplan, de behandelevaluatie, de afsluiting van de behandeling en eventuele klachten een rol. Hiernaast zijn ook de kosten en vergoedingen van belang.       

Bij aanvang van de behandeling wordt samen met u een behandelplan opgesteld. Binnen dit plan worden doelen opgesteld en wordt omschreven welke behandelvorm- of methode wordt ingezet om deze doelen te bereiken. Ook worden afspraken over behandelfrequentie genoteerd, evenals afspraken over de termijnen waarop de behandeling wordt geëvalueerd en het gebruik van vragenlijsten om het beloop van de klachten te beoordelen.  

Wanneer overeenstemming is bereikt over deze punten, wordt het behandelplan vastgesteld en is sprake van een wettelijke overeenkomst. De afspraken liggen vast maar kunnen in de loop van de behandeling, na overleg of evaluatie, worden bijgesteld of gewijzigd.

Het behandelplan wordt opgenomen in uw dossier maar u kunt, indien gewenst, een kopie krijgen van dit plan.

De duur van de behandeling verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van de aard van uw verwijzing en, hiermee samenhangend, de ernst van uw problemen en de reikwijdte van uw behandelplan. De behandelduur varieert over het algemeen van enkele maanden tot enkele jaren. De behandelfrequentie is doorgaans eens per week waarbij de zittingstijd, in navolging van de behandelmethode, varieert tussen de 45 tot 60 minuten. Afhankelijk van de ernst van de problematiek en de fase van de behandeling, kan de behandelfrequentie ook eens per 2 weken zijn of 2 keer per week.

Bij het voldoende behalen van de behandeldoelen, wordt door de behandelaar met u besproken hoe de behandeling wordt afgebouwd en uiteindelijk wordt beëindigd. Het staat u vrij om op ieder gewenst moment te stoppen met de behandeling, maar het is raadzaam dit voor te leggen aan de behandelaar. Soms speelt een klacht of een praktisch probleem een rol in uw besluit. Het bespreken en oplossen hiervan kan ruimte bieden om de behandeling te vervolgen.

De behandelaar kan de behandeling alleen vroegtijdig beëindigen als daar gewichtige redenen voor zijn (regelmatig niet naar zittingen komen, niet betalen en uiten van bedreigingen). Hiernaast kan de behandelaar stoppen met de behandeling als er gegronde redenen zijn om te concluderen dat u geen baat heeft bij de behandeling. In dit geval zal de behandelaar u adviseren over en doorverwijzen naar een meer passende behandeling.

Het is gebruikelijk om na intake, tussentijds en bij afsluiting van de behandeling, de verwijzer (doorgaans de huisarts) schriftelijk te berichten. Correspondentie kan ook nodig zijn naar andere medische zorgverleners, zoals een bedrijfsarts. De inhoud van deze berichten wordt eerst aan u voorgelegd en pas bij akkoord, zal verzending plaats vinden.

Ook is het gebruikelijk om het behandelplan en de behandelvoortgang geanonimiseerd bespreekbaar te maken met psychotherapeuten uit het netwerk. Via het overleg kan meegedacht worden over het plan of de voortgang, wat een extra fundament geeft aan de behandeling.

Indien wenselijk voor uw therapieproces, is het mogelijk dat uw naasten of andere betrokkenen een keer aanwezig zijn bij een zitting. Vooraf zal dit overlegd worden en pas bij overeenstemming over de vorm en inhoud, zal de samenkomst plaats vinden.  

Soms is het nodig uw behandeling aan te vullen met een andere behandelvorm, zoals een consult bij een psychiater of een traject bij een lichaamsgerichte therapeut. Mocht consultatie of aanvullende (deel)behandeling wenselijk zijn, dan zal dit aan u worden voorgelegd en zal bij overeenstemming de desbetreffende zorgverlener worden geïnformeerd.

Mocht u een klacht hebben over uw behandeling of behandelaar, dan wordt het zeer op prijs gesteld als u dit bespreekbaar maakt. Een klacht wordt serieus genomen en er wordt gestreefd naar en afhandeling waarin u zich (h)erkend voelt.

In het geval het vermoeden bestaat dat de klacht (gedeeltelijk) te maken heeft met uw problematiek, wordt met uw goedkeuring onderzocht of dit een rol zou kunnen spelen in uw klacht. Binnen een behandeling is het normaal dat dit zich van tijd tot tijd voordoet. Juist door dit in gezamenlijkheid te onderzoeken, kan het behandelproces worden verdiept en bevordert.

Wanneer het niet lukt het gerezen probleem bespreekbaar te maken of naar tevredenheid op te lossen, kan de klacht worden neergelegd bij de branche- of beroepsvereniging. Op de website van de betreffende vereniging staat vermeld hoe deze procedure werkt.

Per 1 januari 2022 is het systeem van bekostiging veranderd. In het oude systeem werden behandelingen binnen de GGZ als traject afgerekend, terwijl in het nieuwe systeem de behandeling per losse zorgprestatie wordt afgerekend. Om deze reden heet het nieuwe bekostigingssysteem het zorgprestatiemodel (zpm). 

Het tarief per zorgprestatie wordt bepaald door diverse factoren, zoals het beroep van de zorgverlener, het type consult en de duur van het consult. De tarieven voor de verschillende prestaties worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgesteld en jaarlijks bijgesteld.

Folder zorgprestatiemodel Nederlands, klik hier
Folder zorgprestatiemodel Engels, klik hier
Voor de actuele tarieven van het NZa, klik hier

Op deze plek is het belangrijk te vermelden dat bij een lopende behandeling niet iedere zorgrestatie apart zal worden gefactureerd. Om de administratieve druk hanteerbaar te houden, worden de zorgprestaties eens per kwartaal in rekening gebracht.

Ook is het op deze plek belangrijk te vermelden dat de geplande zittingstijd als uitgangspunt wordt genomen bij de vaststelling van de duur van het consult, mits de gerealiseerde zittingstijd meer dan 15 minuten afwijkt van de geplande tijd.

Psychologische en psychotherapeutische zorg valt onder de basis ziektekostenverzekering, mits er sprake is van een geldige verwijsbrief en een stoornis die wettelijk wordt vergoed. Dit betekent dat u, ook zonder aanvullende verzekering, in aanmerking komt voor vergoeding van de behandeling.

De hoogte van de vergoeding hangt af van uw verzekeringspolis (basis, natura, combinatie of restitutie) en van het feit of uw behandelaar al dan niet een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar.

In het geval u het verplichte eigen risico nog niet hebt besteed aan andere zorgkosten, zal de zorgverzekeraar uw eigen risico verrekenen met de vergoeding van de behandelnota. Dit bedrag kan hoger liggen in het geval u hebt gekozen voor een hoger eigen risico. 

Het is raadzaam dat u van te voren goed kijkt naar uw situatie en bij vragen of onduidelijkheden contact opneemt met uw zorgverzekeraar, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Het is prettig als afspraken zo tijdig mogelijk worden afgezegd. De realiteit leert dat dit niet altijd mogelijk is, waardoor geen kosten in rekening worden gebracht voor afspraken die binnen 24 uur worden afgezegd.

In het geval dit echter frequent voorkomt, zal dit wel worden geagendeerd als gespreksonderwerp binnen de zitting. Besproken wordt wat de redenen zijn en welke oplossingen nodig zijn om de continuïteit in de behandeling te hervatten.

Om verschillende redenen kan u behandeling wensen zonder tussenkomst van een verwijzer of zorgverzekeraar. Ook kunt u behandeling wensen voor klachten en problemen die niet in aanmerking komen voor verwijzing of vergoeding. In dit geval wordt het NZa-tarief overig-zorg-product (code OV0012) in rekening gebracht.

Met de ingang van het zorgprestatiemodel (ZPM) is bepaald dat de (regie)behandelaar een vragenlijst invult, de zogenaamde HONOS+. De uitkomst op deze vragenlijst geeft weer hoe het geestelijk en sociaal functioneren van een patiënt op een bepaald moment is en wat de zorgvraag is.

Vanaf 01-01-2023 wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de uitkomst op de HONOS+ geanonimiseerd verzamelen. Het doel is om inzicht te krijgen in welke zorg en hoeveel zorg er nodig is voor patiënten en op basis hiervan keuzes te kunnen maken op het vlak van beleid en bekostiging.

Eerder, in 2022, is het verplicht gesteld dat kerninformatie uit de HONOS+ wordt vermeld op de factuur. Zo is te lezen welke problematiek en zorgvraagtype is vastgesteld.

Indien u niet wilt dat deze informatie bekend wordt bij de NZa en/ of uw zorgverzekeraar, is het mogelijk dit te voorkomen door middel van een privacyverklaring. Deze verklaring kunt u aanvragen bij uw behandelaar en dient verwerkt te worden voor het eerste declaratiemoment.