Alexandra de Jong

In tijden van voorspoed en geluk is er geen noodzaak – lijkt het – om na te denken over jezelf en hoe je in het leven staat. 

In moeilijker tijden, op momenten van spanning en tegenspoed, is het iets dat het leven onverwachts van je vraagt. Juist dan kan je geestelijk in het nauw komen en behoefte aan steun hebben. Steun in de eerste fase is noodzakelijk, maar gaande de gesprekken is het verwerven van inzicht, een terugblik op je eigen geschiedenis en zoeken naar veranderingen heilzaam om verder te kunnen.

Ook aan diegene die niet gemakkelijk over zichzelf praat, diegene die dat moeilijk vindt, wil ik met vertrouwen ruimte geven.  

Zo ontstaat het moment, het kennismakingsgesprek, waarin ik tegenover u zit en allereerst begin met luisteren zonder vooroordelen, oordelen, maar met nadruk op onze ‘ontmoeting’: in mijn ogen is de mens niet ‘normaal’ of ‘abnormaal’, een autist, een ADHD-er, of gereduceerd tot een angststoornis of een depressie. 

Mijn kennis en levenservaring hebben deze visie op het menselijk functioneren en disfunctioneren eigenlijk alleen maar versterkt.

Aan de Universiteit Leiden studeerde ik Psychologie, richting klinische- en gezondheidspsychologie. Mijn eerste stappen in het vak zette ik in een grote GGZ instelling in Den Haag. Ik ontmoette daar mensen met allerlei klachten: van angst tot depressie, van verslaving tot identiteitsvraagstukken. Daar bracht ik voornamelijk hun klachten in kaart en zorgde ervoor dat zij op de juiste plek voor verdere behandeling terecht kwamen. Ik combineerde dit met het voeren van psychologische gesprekken als POH (praktijk ondersteunde hulpverlener) in verschillende huisartspraktijken.                                            

Door deze ervaringen werd mij duidelijk dat mijn toekomst lag in de vrijgevestigde praktijk. Daar is letterlijk meer tijd én meer vrijheid om uw gedachten, uw emoties, uw persoonlijkheid en dus ook uw gedrag te onderzoeken. Mijn interne doelstelling is: met een door de psychologische wetenschap gefundeerde methode antwoorden vinden op de vragen of klachten, waarmee u zich aanmeldde. 

Hoezeer ik ook naar een persoonlijke benadering streef, ook ik kan niet heen om de maatschappelijke werkelijkheid buiten mijn praktijk.  Dat betreft het classificeren van symptomen middels de DSM-5 

Ik behandel cliënten die voor hun zorgbehoeften zijn verwezen door de huisarts. Als universitair opgeleid psycholoog werk ik samen met een aantal BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg) geregistreerde psychotherapeuten.

Voor vragen over verwijzing en aanmelding kunt u contact met mij opnemen via alexandradejong0@gmail.com of telefonisch 06-17376584.

In alle gevallen heeft u een verwijzing van de huisarts nodig

Ik heb als psycholoog geen contract afgesloten met zorgverzekeraars. Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, gegarandeerd door mijn samenwerking met een psychotherapeut die regiebehandelaar is.

De hoogte van de vergoeding – door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) bepaald –  is afhankelijk van de soort polis die u heeft. U heeft een eigen risico van 385 euro, zoals iedereen in Nederland die gespecialiseerde zorg vraagt.

Er is geen wachttijd. Na uw aanmelding neem ik binnen twee dagen contact met u op.

Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP).

Het Nederlands Instituut van Psychologen(NIP).

Een cliënt kan zijn of haar klacht in eerste instantie met mij bespreken. Indien wij er gezamenlijk niet uitkomen heeft u de mogelijkheid  om u te wenden tot de klachtencommissie van de twee beroepsverenigingen waar ik lid van ben: NIP en LVVP.

Voor aanmelding heeft u een verwijzing van u huisarts nodig.

Na het kennismakingsgesprek bepalen wij gezamenlijk het voor ons liggende traject.

Ik ben gehouden aan mijn beroepsgeheim, hetgeen betekent dat uw psychische problemen en andere belangrijke gegevens binnenskamers blijven. Wel vindt er in het kader van intervisie geanonimiseerd overleg plaats met collega’s.